Oatmeal and Raisin Cookies

Sometimes you’re just in the mood for simple recipes. And few things are simpler than oatmeal and raisin cookies. My 8 year old nephew, who usually doesn’t give a crap about the things I bake, really liked these. Great for a rainy and stormy afternoon. I can also recommend blasting Beethoven’s 9th symphony out of your sound system while making these.

Ingredients
Should make about 15 cookies

– 140g flour
– 50g rolled oats
– 1/2 tsp bicarbonate of soda (baking powder should work too)
– 1/2 tsp salt
– 115g butter
– 100g light brown sugar
– 75g caster sugar
– 1 egg
– 1/2 tsp vanilla extract
– 100g raisins

Step 1. Put the butter and sugar in a mixing bowl and beat it till it’s really well mixed. Then add the egg and vanilla extract.

Beat it till you’ve put some air into it.
Step 2. Put the flour, rolled oats, bicarb and salt in a small bowl, and give it a good stir.

Slowly beat the flour mixture in with the other ingredients. If the dough is slightly too wet (depending on the oats) you could add an extra tablespoon of flour.

And lastly stir in the raisins (might take some muscle power to get them evenly distributed).

Step 3. If you plan to use all the dough at once you could just put the bowl in the fridge for about half an hour and then make little balls of dough. If you don’t plan to use it all I suggest you make a roll of it and wrap it in plastic foil and then put it in the fridge. That way you can just cut of some slices and place it in the freezer.

Step 4. Place the balls/slices of dough on a piece of baking paper on a baking tray. Make sure they’re not too close together as they spread out quite a bit.

Bake for about 9-11 minutes at 190°C (or 175°C for fan ovens). They’ll still be rather soft in the middle when you take them out of the oven, that’s okay.

Enjoy!

En voor mijn Nederlandse vrinden.

Havermout- en Rozijnenkoekjes
Voor stuk of 15 koekjes

JIngrediënten
– 140g bloem
– 50g havermout
– 1/2 tl bicarbonaat van soda (bakpoeder werkt denk ik ook wel)
– 1/2 tl zout
– 115g boter
– 100g lichtbruine basterdsuiker
– 75g basterdsuiker
– 1 ei
– 1/2 tl vanille extract
– 100g rozijnen

Stap 1. Mix de boter en suiker tot het goed gemengd is. Voeg dan ei en vanille toe en mix tot het wat luchtig is.
Stap 2. Meng in een kleine kom de bloem, zout, bicarb en havermout. Roer dit beetje bij beetje door de rest van de ingrediënten. Als het deeg nog wat nat is kan je eetlepel bloem erbij doen (hangt beetje van je havermout af). Voeg als laatste de rozijnen toe (kan wat kracht vereisen om het goed gemengd te krijgen).
Stap 3. Als je al het deeg in 1 keer gebruikt kan je het gewoon in de koelkast zetten voor half uurtje en er dan kleine bolletjes van maken. Zo niet, maak een rol van het deeg en pak het in in plastic folie. Doe het in de koelkast, snij er plakjes af en doe de rest in de vriezer (blijft eeuwen goed).
Stap 4. Plaats de bolletjes/plakjes deeg op een stukje bakpapier (pas op, ze zetten nogal uit) op een bakplaat. Bak voor 9-11 minuten op 190°C (of 175°C voor ventilatoroven). Het midden van het koekje zal nogal zacht zijn als je ze uit de oven haalt, dit hoor zo.

Veel plezier!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s