Potato and Rosemary Bread

Even though most of the stuff I put on this blog are sweeter than the completely saccharine movies my current house guest (my “lover”) is making me watch, the thing I bake most is bread. There is something totally magical about watching a heap of flour turn into an elastic, stretchy dough (gotta love gluten!) and then watch it slowly grow while the yeast does its work. Plus the smell of fresh bread is just divine.

Got the basic recipe for the potato bread from one of my many recipe books. A lot of them were gifts and a lot of them I bought at second hand shops. It’s really starting to resemble an addiction…. Anyway, I slightly changed the recipe (because that’s what I do). Getting the amount of rosemary right is a bit tricky, since it is quite a strong flavour. But I think it managed to get it right. Bread with potato may sound a bit weird, but the end result is a really soft bread with a gorgeous colour.

Ingredients
– 250g raw, peeled potatoes
– 300g flour
– 3/4 tsp dried rosemary
– 1 tsp salt
– 1 tbsp olive oil
– pinch of nutmet
– 1 tsp sugar
– 1 tbsp or 1 sachet yeast
– 50ml milk Update: My sister tried making this bread and she said she needed more milk. Probably depends on the kind of potatoes you use.
– 1 small raw potato, peeled and grated (mine was about 60g)

Step 1. Boil the potatoes for about 15 minutes, or at least till they can be mashed. Drain the water and mash them. Let cool down bit (we don’t want to kill the yeast).

Step 2. If needed dissolve the yeast in 50ml of milk. Make sure the milk is lukewarm (microwaving for 10 seconds or so should do the trick).

Step 3. Put the flour, salt, rosemary, nutmeg, sugar,( yeast,) and oil in a mixing bowl.

Add the mashed potatoes and milk/yeast mixture and knead it till you have a smooth dough.

Add a bit more milk if you think it’s too dry (which is doubtful, since it’s a very sticky dough). Kneading should take about 10 minutes (I prefer to do it by hand, but dough hooks of a mixer will do fine).

Step 4. Oil the mixing bowl slightly, place the dough in it and cover the bowl. Let it rise for at least an hour in a warm-ish place. It should have doubled by then.

Step 5. Knock the air out of the dough. I would recommend just baking it free-form on a baking tray. Just shape it into a ball and place on a bit of baking parchment on a baking tray. Cover it (I use a bin bag, which I balloon and then seal with a clothing peg) and let it rise for another hour or so (it should at least double in size).

Step 6. Use a sharp knife to slash the dough (a cross will suffice) and sprinkle the grated raw potato over it. Update: My sister didn’t slash the dough (she only own very dull knifes) and it collapses in the oven. So please slash the dough!

Step 7. Bake for about 25 minutes at 220 °C (200°C for fan ovens) and then bake for 10 more minutes at 190°C (175° for fan ovens).

Enjoy!

Voor de Nederlandse vrinden (hier ben ik wat laks in geworden).

Ingrediënten
– 250g rauwe, geschilde aardappels
– 300g bloem
– 3/4 tl gedroogde rozemarijn
– 1 tl zout
– 1 el olijfolie
– snufje nootmuskaat
– 1 tl suiker
– 1 el of 1 zakje gist
– 50ml melk Update: hangt van soort aardappels af. Mijn zus had meer melk nodig voor mooi deeg.
– 1 kleine rauwe aardappel, geschild en geraspt (mijne was ongeveer 60g)

Stap 1. Kook de aardappels voor minuut of 15. Stamp ze fijn en laat afkoelen.
Stap 2. Mits nodig los de gist op in de melk. Zorg ervoor dat de melk lauwwarm is (magnetron werkt hier prima voor).
Stap 3. Doe de bloem, zout, rozemarijn,nootmuskaat, suiker,( gist,) en olie in een mengkom. Roer beetje door en doe dan de aardappels en melk/gist erbij. Kneed tot je een soepel deeg hebt. Voeg wat melk toe als het te droog is (betwijfel dit overigens, deeg is nogal plakkerig). Kan je prima doen met mixer en deeghaken
Stap 4. Olie de mengkom beetje in en plaats het deeg in de kom. Dek af en laat op een warme plek voor minstens een uur rijzen (het moet minstens verdubbelen).
Stap 5. Sla de lucht uit het deeg. Vorm het deeg in een bal en plaats het op een stuk bakpapier op een bakplaat. Dek het af (handigst is een pedaalemmerzak waar je wat lucht in blaast en afsluit met wasknijper) en laat weer minstens een uur rijzen (moet weer minstens verdubbelen).
Stap 6. Gebruik een zeer scherp mes om het deeg wat in te snijden (een kruis is prima). Verdeel de geraspte aardappel over het deeg. Verdeel de geraspte aardappel over het deeg. Update: Het deeg moet echt ingesneden worden. Mijn zus deed dat niet en het deeg stortte in tijdens het bakken.
Stap 7. Bak voor ongeveer 25 minuten op 220°C (200°C voor ventilatorovens) en dan nog 10 minuten op 190°C (175°C voor ventilatorovens).

Veel plezier!

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s