Strawberry Ice Cream & Marshmallow and Peanut Butter Ice Cream

Time for two more ice cream recipes! The nice summer weather has sort of made way for the more typical Dutch summer weather (read: sometimes sunny, but lots of cloud and occasional rain). Doesn’t mean you can’t enjoy ice cream though.
The strawberry ice cream is really nice (tempted to add cookie bits to create strawberry cheescake ice cream), but the real winner here is the peanut butter and marshmallow ice cream. It’s so fucking good.

Strawberry Ice Cream

Ingredients
– 200g strawberries
– 100g sugar
– 1 tsp vanilla extract
– 4 egg yolks
– 400ml cream (I used whipping cream with 35% fat)

Step 1. Quarter the strawberries and put them in a pan with the sugar, vanilla extract and a splash of water. Heat until the strawberries have fallen apart enough (you can help it along with a fork).


Step 2. Lightly beat the egg yolks and pour the hot coulis on them while stirring. If you’re a bit iffy about raw eggs you can put the mix back in the pan for a bit. I know it doesn’t look very appetizing now, but it’ll be okay. Pop in the fridge or freezer for a bit so it can cool down.
Step 3. Beat the cream till soft peaks. Once the coulis-egg mixture has cooled down a bit carefully fold it into the whipped cream.


Step 4. Put the mixture in the freezer and break up the ice crystals with a fork every hour or so for the first couple of hours.

Peanut Butter and Marshmallow Ice Cream

Ingredients
– 75ml milk (don’t use skimmed, semi-skimmed will do fine)
– 100g marshmallows or marshmallow fluff (I tried both)
– 50g sugar
– 100g crunchy peanut butter
– 3 egg yolks
– 400ml cream (I used whipping cream with 35% fat)

Step 1. Heat the milk and sugar in a pan. Add the marshmallows or fluff and keep stirring till it’s all dissolved (it will start to foam rather a lot). Then add the peanut butter (the foam will disappear) and let it simmer for a while.

Step 2. Lightly beat the egg yolks and slowly pour the peanut-butter-marshmallow-sauce in with them while stirring. Put the mixture in the fridge or freezer for a bit so it can cool down.

Step 3. Beat the cream till soft peaks. Carefully fold in the egg mixture into the whipped cream.

Step 4. Pu the ice cream mixture in the freezer. During the first couple of hours break up the ice crystals with a fork once every hour or so.


Enjoy!

En voor mijn Nederlandse vrinden:

Aardbeienijs

Ingrediënten
– 200g aardbeien
– 100g suiker
– 1tl vanille-extract
– 4 eierdooiers
– 400ml slagroom

Stap 1-2. Snijd de aarbeien in stukjes en gooi ze samen met de suiker, vanille-extract en een scheutje water in een pan. Verhit tot de aarbeien goed uit elkaar gevallen zijn (kan je beetje vooruit helpen met een vork). Laat de coulis goed heet worden en roer het dan geleiden door de eierdooiers. Als het nog erg slap is kan je het nog even verhitten in de pan. Laat het daarna goed afkoelen in de koelkast of vriezer.
Stap 3-4. Klop de slagroom tot je zachte pieken krijgt. Roer daarna voorzichtig het aardbeienmengsel erdoorheen. Doe het dan in de vriezer en maak met een vork de eerste paar uur elk uur de ijskristallen kapot. Daarna gewoon lekker laten bevriezen.

Pindakaas en Marshmallowijs

Ingrediënten
– 75ml melk
– 50g suiker
– 100g marshmallows of marshmallow fluff
– 100g pindakaas met stukjes (is het lekkerst vind ik)
– 3 eierdooiers
– 400ml slagroom

Stap 1-2. Zet een pannetje met de melk en suiker op het vuur. Als het beetje warm is de marshmallows erbij doen (het gaat beetje uitzetten, hoort erbij). Roer daarna de pindakaas erdoor en laat het mengsel goed heet worden. Klop de eierdooiers een beetje en giet dan al roerend het pindakaasmengsel erbij. Laat het goed afkoelen in de koelkast of vriezer.
Stap 3-4. Klop de slagroom tot je zachte pieken krijgt. Roer daarna voorzichtig het pindakaasmengsel erdoorheen. Doe het dan in de vriezer en maak met een vork de eerste paar uur elk uur de ijskristallen kapot. Daarna gewoon lekker laten bevriezen.

Veel plezier!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s